Elie Wiesel - evreul român supraviețuitor al Holocaustului și vocea conștiinței umanității » Scriitori (2024)

Elie Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928, în Sighet, România, într-o familie de evrei hasidici. Tatăl său, Șlomo Wiesel, era un om de afaceri și lider comunitar respectat, iar mama sa, Sara Feig Wiesel, era o femeie devotată familiei și tradițiilor evreiești. Elie avea trei surori: Hilda, Bea și Țipora.

În 1944, la vârsta de 15 ani, Elie Wiesel și familia sa au fost deportați în lagărele de concentrare naziste, odată cu ocuparea orașului Sighet de către trupele germane. Familia Wiesel a fost inițial trimisă la lagărul de tranzit din orașul Oradea, unde au rămas timp de câteva săptămâni înainte de a fi trimiși la Auschwitz, cel mai notoriu dintre lagărele de exterminare naziste.

La sosirea la Auschwitz, Elie și tatăl său au fost separați de mama și surorile lor. Elie și tatăl său au fost apoi transferați la lagărul de muncă forțată Buna-Monowitz, un sublagăr al Auschwitzului. Acolo, ei au lucrat în condiții grele și inumane, fiind supuși unor tratamente brutale și tortură. Tatăl său a încercat să-l protejeze pe Elie cât a putut, dar în cele din urmă a murit de malnutriție și epuizare în ianuarie 1945, în timp ce se aflau în lagărul de concentrare Buchenwald.

Elie Wiesel a fost eliberat de trupele aliate în aprilie 1945, la vârsta de 16 ani. A aflat ulterior că mama și sora lui Țipora fuseseră ucise la Auschwitz, în timp ce surorile sale mai mari, Hilda și Bea, au supraviețuit și ele.

Supraviețuitorul Elie Wiesel: Drumul spre scriitor și activist

După eliberarea lagărelor de concentrare, Elie Wiesel a fost dus în Franța împreună cu alți copii orfani de război. Acolo, a locuit într-un orfelinat administrat de organizația Oeuvre de Secours aux Enfants (OSE), care se ocupa de îngrijirea și educația tinerilor supraviețuitori ai Holocaustului. În timpul șederii sale în Franța, Elie a învățat limba franceză și a continuat studiile, obținând diplome în filosofie și literatură la Sorbona.

În 1954, Wiesel a început să lucreze ca jurnalist pentru ziarul evreiesc francez „L’Arche”. Acolo, a avut ocazia să intervieveze personalități precum David Ben-Gurion, primul prim-ministru al Israelului. Acesta din urmă l-a încurajat pe Elie să scrie despre experiențele sale în lagărele de concentrare.

În 1958, Elie Wiesel a publicat romanul autobiografic „Noaptea”, în care a descris ororile pe care le-a trăit în timpul Holocaustului. Romanul a avut un impact puternic asupra cititorilor și a adus experiențele Holocaustului în prim-planul conștiinței publice. De-a lungul anilor, „Noaptea” a fost tradusă în peste 30 de limbi și a vândut milioane de exemplare în întreaga lume.

După succesul romanului „Noaptea”, Wiesel a continuat să scrie despre Holocaust și despre impactul acestuia asupra vieții sale și a altor supraviețuitori. A scris peste 40 de cărți, atât de ficțiune, cât și de non-ficțiune, abordând teme precum suferința, memoria și căutarea sensului în mijlocul tragediei.

Elie Wiesel: Activismul și recunoașterea internațională

În 1963, Elie Wiesel s-a mutat în Statele Unite, unde și-a continuat cariera de jurnalist și scriitor. A devenit cetățean american în 1965 și a început să predea la City College of New York și la Boston University, unde a ocupat postul de profesor de literatură și studii despre Holocaust. În 1978, președintele american Jimmy Carter l-a numit pe Wiesel membru al Comisiei Prezidențiale pentru Holocaust, care avea sarcina de a planifica și construi un memorial național dedicat victimelor Holocaustului.

În 1986, Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace, în recunoașterea eforturilor sale de a comemora victimele Holocaustului și de a promova drepturile omului și toleranța. În discursul său de acceptare a premiului, Wiesel a vorbit despre importanța de a nu uita suferințele celor care au trăit Holocaustul și a subliniat responsabilitatea fiecărui individ de a lupta împotriva nedreptății și a discriminării.

Pe lângă munca sa academică și literară, Elie Wiesel a devenit un activist dedicat drepturilor omului și justiției sociale. A înființat Fundația Elie Wiesel pentru Umanitate în 1987, cu scopul de a promova educația, dialogul și cercetarea în domeniul drepturilor omului și al istoriei Holocaustului. Fundația oferă burse, organizează conferințe și susține programe educaționale pentru tineri din întreaga lume.

A vorbit în repetate rânduri despre necesitatea de a proteja minoritățile și grupurile vulnerabile și a luptat împotriva genocidului și a violenței etnice în locuri precum Rwanda, Bosnia și Kosovo.

De-a lungul carierei sale, Elie Wiesel a primit numeroase premii și distincții în semn de recunoaștere a contribuțiilor sale la promovarea drepturilor omului și a înțelegerii Holocaustului. Printre acestea se numără Medalia Prezidențială pentru Libertate, cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite, și Legiunea de Onoare din Franța.

Moștenirea lui Elie Wiesel

Elie Wiesel a încetat din viață la 2 iulie 2016, la vârsta de 87 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă și durabilă. Prin scrierile și activismul său, Wiesel a contribuit semnificativ la conștientizarea Holocaustului și la păstrarea memoriei celor care au suferit în acea perioadă tragică.

Opera lui Wiesel a avut un impact deosebit asupra educației despre Holocaust și a fost adesea folosită ca material didactic în școli și universități. În plus, prin discursurile și conferințele sale, Elie Wiesel a ajutat la crearea unei platforme internaționale pentru discuții și reflecții privind Holocaustul și consecințele acestuia asupra lumii de azi.

Moștenirea lui Elie Wiesel nu se rezumă doar la contribuțiile sale la înțelegerea Holocaustului, ci și la promovarea drepturilor omului și a justiției sociale.

Citește și George Emil Palade: Drumul spre succes în biologia celulară și Premiul Nobel

Elie Wiesel - evreul român supraviețuitor al Holocaustului și vocea conștiinței umanității » Scriitori (2024)
Top Articles
Jenna Ortega | Biography, TV Series, Movies, You, Awards, & Facts
Jenna Ortega | Rotten Tomatoes
Erika Kullberg Wikipedia
Missing 2023 Showtimes Near Cinemark West Springfield 15 And Xd
라이키 유출
Osrs But Damage
Crazybowie_15 tit*
Texas (TX) Powerball - Winning Numbers & Results
Pollen Count Central Islip
Jasmine Put A Ring On It Age
454 Cu In Liters
2016 Hyundai Sonata Price, Value, Depreciation & Reviews | Kelley Blue Book
Oc Craiglsit
Busty Bruce Lee
Meritas Health Patient Portal
Learn2Serve Tabc Answers
ᐅ Bosch Aero Twin A 863 S Scheibenwischer
fort smith farm & garden - craigslist
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Houses and Apartments For Rent in Maastricht
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Csi Tv Series Wiki
Energy Healing Conference Utah
97226 Zip Code
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
What Time Does Walmart Auto Center Open
Vernon Dursley To Harry Potter Nyt Crossword
Jayah And Kimora Phone Number
Troy Gamefarm Prices
Busted Mugshots Paducah Ky
Pokémon Unbound Starters
Roseann Marie Messina · 15800 Detroit Ave, Suite D, Lakewood, OH 44107-3748 · Lay Midwife
Sinfuldeed Leaked
Bi State Schedule
Club Keno Drawings
Chadrad Swap Shop
Cbs Trade Value Chart Week 10
ShadowCat - Forestry Mulching, Land Clearing, Bush Hog, Brush, Bobcat - farm & garden services - craigslist
Ixl Lausd Northwest
Indiana Immediate Care.webpay.md
Autozone Locations Near Me
Ewwwww Gif
The Syracuse Journal-Democrat from Syracuse, Nebraska
19 Best Seafood Restaurants in San Antonio - The Texas Tasty
Smith And Wesson Nra Instructor Discount
The Minneapolis Journal from Minneapolis, Minnesota
Conroe Isd Sign In
Southwest Airlines Departures Atlanta
Secrets Exposed: How to Test for Mold Exposure in Your Blood!
Billings City Landfill Hours
Psalm 46 New International Version
Mast Greenhouse Windsor Mo
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5978

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.